Cum afecteaza lipsa consumului de apa patologiile de disc intervertebral?
Cum afecteaza lipsa consumului de apa patologiile de disc intervertebral
Deshidratarea si durerea de spate: mit sau realitate?
“Exista vreo legatura intre durerea de spate si deshidratare?”
Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa intelegem mai intai niste lucruri esentiale despre discurile intervertebrale.
Rolul discurilor este de amortizare, permitand coloanei vertebrale sa sustina greutatea corpului si sa fie flexibila. Din acest motiv, discurile contin o cantitate mare de apa.
Lipsa aportului de apa in organism provoaca automat si deshidratarea discurilor intervertebrale, iar atunci cand cantitatea de apa din discuri scade mai mult decat este normal, este de la sine inteles ca nu isi mai pot indeplini functia corect, ceea ce poate duce la deformarea lor si implicit la disfunctii patologice (sau chiar agravarea patologiilor pre-existente) cu simptome diferite, cum ar fi durere de spate, mobilitate redusa etc.
Deci, nu este un mit faptul ca deshidratarea poate cauza patologii ale discului intervertebral.
(Disc intervertebral)
Deshidratarea ca factor de risc pentru patologiile de disc intervertebral
Discurile intervertebrale sunt formate din doua parti: un inel fibros la exterior, numit anulos fibrosus, si un nucleu pulpos central, compus din elastina (proteina elastica) si apa.
Majoritatea cantitatii de apa din discuri este prezenta in interior (nucleul pulpos). Apa exista si in inelul fibros extern, insa in cantitate mai mica. Cantitatea mare de apa din discuri ajuta coloana vertebrala sa functioneze in parametrii optimi.
Un lucru interesant este faptul ca seara suntem cu aproximativ 1.5 cm mai scunzi decat cand ne trezim dimineata. Acest lucru se intampla deoarece discurile se hidrateaza in timpul somnului, iar cand ne trezim dimineata ele sunt pline cu apa. Pe parcursul zilei, datorita fortei gravitationale, dar si a socurilor preluate in timpul mersului si a diferitelor activitati pe care le avem, apa este eliberata usor din discuri, de unde si scaderea in inaltime.
Daca discurile intervertebrale sunt deshidratate, ele nu vor mai putea atenua socurile resimtite atunci cand alergam sau pur si simplu mergem, iar o mare parte din presiune o va prelua coloana vertebrala, ceea ce nu ar trebui sa se intample.
Mai exact, atunci cand cantitatea de apa din discuri este insuficienta, discurile pot capata un aspect fibros (rigid), devine fragil, fapt ce face mai grea amortizarea socurilor resimtite de vertebre, iar consecintele nu sunt deloc de neglijat.
Acest lucru duce des la aparitia unui disc herniat, protruzie discala (disc bombat), mobilitate redusa, rigidizarea musculaturii, inflamatia nervului sciatic etc.
Asadar, acesta este raspunsul stiintific la intrebarea “De ce ma doare spatele cand nu beau destula apa?”.
(Diferite patologii ale discului intervertebral)
Consecintele deshidratarii la nivelul discurilor intervertebrale (cum afecteaza lipsa hidratarii spatele)
Mobilitate redusa
Mobilitatea redusa poate fi un simptom comun al deshidratarii discurilor intervertebrale. Cand discurile sunt hidratate, ele sunt mai pline si mai elastice, ceea ce permite coloanei vertebrale sa fie mai flexibila si sa se miste fara probleme in orice directie.
Insa, atunci cand discurile intervertebrale devin deshidratate, ele pierd din volum si elasticitate, se micsoreaza spatiul intra-articular, vertebrele fiind mai apropiate una de cealalta, atunci coloana vertebrala va fi mai rigida si cu o capacitate redusa de miscare, afectandu-ne abilitatea de a ne apleca si a ne roti.
Hernie de disc si protruzia discala
Hernia de disc si protruzia discala sunt doua consecinte severe (si dureroase) ale deshidratarii discurilor intervertebrale.
Protruzia discala (discul bombat) apare atunci cand inelul fibros este slabit sau lezat (deteriorat).
Un disc bombat creeaza presiune in zona gaurilor de conjugare pe radacinele nervoase adicacente, cauzand dureri severe si mobilitatea redusa.
Hernia de disc este o afectiune in care o parte a discului intervertebral, care se afla intre vertebrele coloanei vertebrale, se rupe si se extinde in afara acestuia. Aceasta poate duce la comprimarea nervilor spinali sau a maduvei spinarii, cauzand durere, amorteala sau slabiciune in membrele inferioare sau superioare generand deficit motor avansat.
Durerea de spate
Chiar daca statisticile spun ca cel putin 80% din adulti vor suferi de dureri de spate la un moment dat pe parcursul vietii, deshidratarea discurilor intervertebrale poate cauza aparitia acestui simptom nedorit mai devreme decat ar fi normal. Cand discurile pierd apa, rolul lor de amortizare nu va putea fi indeplinit corect, ceea ce inseamna ca structura osoasa a coloanei vertebrale va prelua presiunea pe care discurile ar fi trebuit sa o preia.
Durerea de spate poate fi cauzata si de o compresie a radacinilor nervoase care isi are cauza intr-o protruzie discala provenita tot din cauza deshidratarii.
In consecinta, in multe cazuri, durerea de spate poate fi corelata direct cu deshidratarea.
Semnele deshidratarii
Deshidratarea inseamna pierderea excesiva de apa din organism.
Poate fi cauzata de pierderea lichidelor prin transpiratie, varsaturi, diaree sau alte cauze.
De notat este faptul ca senzatia de sete nu este un semn al inceperii deshidratarii, ci dovada ca deja lipseste prea multa apa din organism. (sursa: Universitatea de Medicina Baylor)
Pentru a evita patologiile de disc intervertebral provenite din cauza deshidratarii, fii atent la urmatoarele simptome care iti pot da de inteles ca esti deshidratat:
- Oboseala
Functiile cognitive, vizuale si psihologice sunt afectate cand apa in cantitate de cel putin 2% din greutatea ta corporala lipseste din organism. Daca simti ca nu mai ai putere, de obicei este un semn ca corpul tau are nevoie de apa. Daca simti oboseala la nivelul picioarelor si spatelui, poate fi un semn ca deshidratarea se afla la nivelul coloanei vertebrale.
- Ameteala
Ameteala, in cazul unui aport scazut de apa in organism, se datoreaza faptului ca deshidratarea afecteaza echilibrul electrolitic al organismului si afecteaza fluxul sanguin si circulatia cerebrospinala.
Atunci cand suntem deshidratati, volumul sanguin scade, ceea ce duce la o scadere a fluxului sanguin la nivelul creierului.
Aceasta, la randul ei, poate duce la hipotensiune si la o scadere a oxigenarii creierului, ceea ce poate cauza ameteala.
- Confuzie si tulburari de concentrare
Deshidratarea poate afecta functionarea creierului.
Creierul este alcatuit in mare parte din apa si necesita o cantitate adecvata de oxigen si nutrienti pentru a functiona normal. Atunci cand suntem deshidratati, volumul de sange disponibil pentru a furniza oxigen si nutrienti creierului scade, ceea ce poate duce la scaderea performantei cognitive si la aparitia simptomelor precum confuzia si tulburari de concentrare.
- Urina inchisa la culoare
Urina inchisa la culoare se poate datora faptului ca organismul incearca sa retina cat mai multa apa pentru a-si mentine nivelul de hidratare. Atunci cand suntem deshidratati, rinichii produc mai putina urina pentru a economisi apa, rezultand intr-o concentrare mai mare a urinei si la o culoare mai inchisa a acesteia.
- Durere de cap
Durerea de cap se datoreaza faptului ca deshidratarea afecteaza fluxul sanguin si presiunea intracraniana. Atunci cand suntem deshidratati, volumul sanguin scade, ceea ce duce la o scadere a fluxului sanguin la nivelul creierului. Aceasta poate duce la hipotensiune si la o scadere a oxigenarii creierului, ceea ce poate cauza dureri de cap, similar ametelii.
- Ochi infundati in orbite
Un alt semn vizibil al deshidratarii ar fi ochii infundati in orbite si uscati. Deshidratarea poate face ca ochii sa para mai adanciti in orbite, deoarece pielea din jurul ochilor se subtiaza, desi copiii sufera mai des de acest lucru decat adultii. Ochii se usuca deoarece lipsa apei din organism rezulta intr-o incapacitate a glandei lacrimale de a produce lacrimi.
- Gura uscata
In cazul deshidratarii, gura devine uscata si chiar lipicioasa datorita unei cantitati ridicate a mucozitatii. O gura uscata poate amplifica si senzatia de sete. Acestea sunt, de asemenea, si primele semne ale deshidratarii.
Sfaturi de hidratare – Cum sa te hidratezi corect
Este usor sa te hidratezi corect, iar beneficiile sunt numeroase.
Pe langa faptul ca ajuta in evitarea patologiilor de disc intervertebral, ajuta si sistemul cardiovascular, ajuta la eliminarea toxinelor din rinichi, ajuta la livrarea nutrientilor in muschi, ajuta parul sa creasca mai sanatos, ajuta pielea sa fie mai sanatoasa etc.
Asadar, uite cateva sfaturi care te ajuta sa te hidratezi corect si sa ramai hidratat pe parcursul zilei:
- Bea destula apa
Cantitatea recomandata de apa variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, greutatea si nivelul de activitate fizica.
Nu exista o “marime universala” ce poate fi recomandata, dar in general ar trebui sa bei cel putin 8 pahare de apa pe zi, adica undeva la doi litri de apa.
- Adauga in dieta fructe si legume proaspete
Este o modalitate excelenta de a-ti completa necesarul zilnic de apa. Fructele si legume au un continut ridicat de apa si pot oferi, de asemenea, vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea ta.
Uite cateva exemple de fructe si legume cu un continut ridicat de apa si pe care le-ai putea introduce in dieta ta: castraveti, rosii, pepene verde, pepene rosu, grapefruit, portocale, mere, pere, salate, broccoli, varza, conopida si telina.
- Bea mai multa apa cand te antrenezi sau cand petreci timp afara, pe caldura
Corpul tau pierde apa prin transpiratie, fie ca transpiri de la antrenament sau de la caldura, ceea ce inseamna ca pentru a inlocui apa pierduta, este nevoie sa bei chiar si mai multa apa decat de obicei.
Dar daca hidratarea nu ma ajuta?
Chiar daca bei destula apa si faci toate lucrurile necesare pentru a-ti mentine corpul hidratat, durerile de spate s-ar putea sa nu dispara. Pe langa deshidratare, sunt multi factori care pot deteriora sanatatea coloanei vertebrale.
Daca urmaresti sugestiile din acest articol si nu observi niciun fel de imbunatatire, suntem dispusi sa te ajutam in identificarea cauzei si in eliminarea ei.
In functie de analiza specialistilor nostri, s-ar putea sa iti fie recomandate diferite tipuri de tratamente, cum ar fi Tehnicile Osteopatice de reajustare articulara, Tehnici de eliberare miofasciala, Masaj terapeutic, Masaj sportiv etc. (puteti gasi lista completa AICI ).
Hidrateaza-te – pentru a-ti mentine nu numai spatele, ci intreg corpul sanatos
Deci, iata, in acest articol am prezentat o metoda simpla care ar putea fi eficienta in tratarea durerilor de spate.
Totusi, trebuie sa ne asiguram ca suntem hidratati corespunzator in orice moment al zilei, deoarece hidratarea nu ajuta numai in asigurarea sanatatii coloanei vertebrale, ci a intregului corp.
P.S. Daca nu simti nicio durere momentan si nu suferi de nicio patologie a discului intervertebral, dar doresti totusi sa previi eventualele probleme de sanatate si sa iti mentii corpul sanatos ne poti contacta AICI pentru a programa un consult.
Maria
WeHeal Medical
Maria Leonte
WeHeal Medical
Mihai
WeHeal Medical
Cristina
WeHeal Medical
Berbec Steluta
WeHeal Medical