Sciatica
Una dintre zonele cele mai problematice ale coloanei vertebrale este cea lombara. Studii recente arata ca 65-70% din populatie sufera de dureri in zona lombara. In cazul in care aceste dureri se combina si cu amorteala si furnicaturi in partea din spate a piciorului este posibil sa suferiti de SCIATICA si este important sa consultati medicul specialist pentru a obtine un diagnostic si un plan de tratament.
Daca resimtiti aceste simptome de cel putin 4 zile consecutiv este cazul să consultati un kinetoterapeut pentru a primi setul dumneavostra de exercitii.
Despre sciatica
Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corpul omenesc. Originea sa este in regiunea lombara şi ajunge până jos în spatele ambelor picioare si uneori se extinde către degetul mare sau mic al piciorului. Disconfortul, amorţeala – în termen popular, apar atunci cand nervul sciatic este presat de o vertebra, muschi sau un alt tesut.
Datorita faptului ca sciatica poate fi cauza unor leziuni fizice cu ar fi hernia de disc, artita sau alte inflamatii, este CRUCIAL sa cautati asistenta de specialitate.
Odata cu aparitia lombosciaticii puteţi deveni un om constrans pentru ca nu vă mai puteţi face rutina zilnica şi acest lucru se poate răsfrânge şi asupra psihicului.
Kinetoterapia are un rol important in recuperarea pacientilor care prezinta lombosciatica.
Kinetoterapia impune reguli stricte de aplicare, chiar daca in aparenţă poate părea o terapie simplă. Nerespectarea regulii non-durerii poate duce la excluderea miscarii.
Adoptarea unui program riguros duce la o reusita terapeutica pe termen lung. Acest program are la baza urmatoarele obiective terapeutice:
- Constientizarea de catre pacient a suferinţei sale şi stabilirea unui program impreună cu specialistul;
- Combaterea durerii;
- Decontractarea musculaturii si asuplizarea trunchiului inferior;
- Cresterea mobilitatii coloanei vertebrale;
- Tonifierea musculaturii paravertebrale si abdominale;
- Reducerea riscurilor de complicatii radiculare ale sindromului lombosciatic;
- Profilaxia recidivelor;
- Reintegrarea pacientului in viata socio-profesionala.
Terapeutii nostri recomanda tratementul kinetoterapeutic in toate stadiile de evolutie ale lombosciaticii, programele de exercitii vor fi individualizate in functie de forma clinica si de particularitatile fiecarui bolnav.
Programul Williams este cel mai folosit mijloc de tratament in recuperarea pacientilor şi are şi unele din cele mai bune rezultate în această afecţiune.
Programele noastre au in vedere 3 tipuri de exercitii:
- exercitii de intarire a trunchiului,
- exercitii de flexibilitate
- si exercitii de tip aerobic.
Exercitiile de intarire a trunchiului
Muschii trunchiului vor ajuta la imbunatatirea posturii si la eliberarea presiunii ce apasa pe nervul sciatic. Trebuie acordata atentie deosebita tuturor muschilor trunchiului inclusiv celor abdominali.
Se vor executa ridicari de brat si picior opus in acelasi timp din stand pe burta, exercitiu ce are ca si tinta partea lombara.
Exercitiile de tip punte va antreneaza intregul trunchi si permit soldurilor sa se extinda. Pentru a executa o punte, este nevoie sa stati intins pe spate, genunchii in linie cu soldurile si asezati picioarele sub genunchi. Acum ridicati soldurile spre tavan, creand astfel o linie dreapta de la genunchi spre piept. Coborati incet soldurile. Repetati!
Exercitii de flexibilitate
Cuprind o varietate de exercitii pentru intinderea picioarelor, soldurilor si trunchiului imbunatatind starea de disconfort creeata de SCIATICA.
Este important sa acordati atentie suplimentara flexarii soldurilor, muschilor ce traverseaza partea frontală a şoldului si tendonului din spatele genunchiului.
Pentru a intinde muschii flexori ai soldului, faceti un pas inapoi, indoiti ambii genunchi in pozitie de fandare si aplecati pelvisul in fata. Pentru a intinde tendoanele genunchilor, asezati un picior in fata cu calcaiul sus si presati soldurile in spate aplecandu-va inainte cu spatele drept.
Exercitii de tip aerobic
Cele mai bune exerciţii fizice pentru persoanele care sufera de lombosciatica sunt: mersul pe jos, inotul, joggingul si exercitiile pe bicicleta medicinala.
Pentru pacientii care sufera de lombosciatica este important sa invete modul corect de executare a exerciţiilor simple ce presupun efort fizic sau unele miscari de flexie, rotatie, inclinatie a coloanei vertebrale:
- Aplecarea pentru ridicarea unui obiect de jos se va face cu genunchii indoiti si spatele drept;
- Se vor evita rasucirile bruste;
- Condusul masinii de face cu scaunul tras cat mai in fata si cu spatele la 90 de grade;
- SE VOR EVITA EXTENSIILE care accentueaza curbura lombara.