Elongații Vertebrale
Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei, ce urmărește lărgirea temporară a spațiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale. Astfel, se obține lărgirea spațiului intervertebral (o distanțare a fiecărei vertebre de cca 2,5 mm facilitând repoziționarea corectă a segmentului tratat) având ca finalitate un fenomen de sucțiune la nivelul discului intervertebral și degajarea rădăcinii nervului comprimat.
Tracțiunile se execută pe diferite aparate sau manual. Se execută pe axul coloanei și poate să fie: continuă, progresivă, sau cu intermitente discontinue (se crește progresiv forța de tracțiune, se menține la punctul maxim, apoi se scade treptat). Tracțiunile se fac în plan orizontal, vertical sau înclinat.
Eficacitatea elongației vertebrale este confirmată de dispariția durerii inițiale. Accentuarea durerii contraindică repetarea elongației. Elongația vertebrală se face numai la recomandarea medicului specialist, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, în baza unei radiogafii sau RMN.
Beneficii elongații:
- reducerea forțelor de compresie
- decompresia coloanei vertebrale
- mobilizarea articulațiilor
- reducerea afectării și compresiei nervilor spinali
- reducerea spasmelor musculare
- întinderea mușchilor și a țesuturilor conjunctive de-a lungul coloanei vertebrale
- îmbunătățirea circulației la nivelul coloanei, reducerea sensibilității și a durerii la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale
- alungirea coloanei
Afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate prin elongații:
- Hernia de disc
- Scolioză– structurală, paralitică, neuropatică, idiopatică
- Cifoză – o mărire a convexității coloanei toracice
- Osteocondroză vertebrală (boala Scheuermann)
- Boala Calve
- Spondilită anchilozantă
- Hiperostoză scheletală difuză idiopatică. (boala Forestier)
- Cifoză senilă
- Boala Paget
- Tuberculoză vertebrală
- Osteoartrită (artroză)
- Artrită reumatoidă
- Spina bifidă
- Stenoză spinală
În condiții de efort fizic deosebit sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micșorează și, crescând presiunea la nivelul acestuia, se poate deshidrata, ulterior secționa și poate migra către rădăcina unui nerv spinal.
Aici exercită o compresiune asupra rădăcinii nervului, generând un fenomen inflamator tradus prin durere la nivelul musculaturii spatelui, ce se propagă și la nivelul membrului inferior drept sau stâng.
Tabloul clinic cunoscut ca boală este lombosciatica.
Prin tehnica de elongație vertebrală se obține lărgirea spațiului intervertebral având ca finalitate un fenomen de sucțiune la nivelul discului intervertebral și degajarea rădăcinii nervului comprimat. În timpul ședinței de elongație vertebrală se obține o distanțare a fiecărei vertebre, de cca 2,5 mm facilitând repoziționarea corectă a segmentului tratat.
Contraindicațiile elongațiilor vertebrale:
- Hernii cu sindrom dural sau vertebral marcat
- Hernii hiperalgice sau cu afectare neurologică mare
- Osteoporoza
- Tumori maligne și infecții vertebrale, discita (infecția discului intervertebral)
- Fracturile spinale
- Cifoscolioze avansate
- Boli inflamatorii vertebrale
- Contraindicații care țin de alte afecțiuni interne cum sunt: hipertensiunea arterială necontrolată, insuficiența cardiacă, anevrisme, tulburări de ritm cardiac, afecțiuni ale arterelor carotide sau vertebrale
- Sarcina
- Afecțiuni abdominale
Cum decurge o ședință de elongație?
Există 2 tipuri: elongație manuală când forța de tracțiune este aplicată de altă persoană și elongație mecanică atunci când forța de tracțiune este aplicată de către un aparat.
Elongațiile se fac din poziția culcat pe masa de tratament, care are un segment mobil ce se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forțele de frecare care apar între corpul pacientului și masă. Forța de tracțiune este aplicată de un dispozitiv special, computerizat, care poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, sa facă pauze între etapele de tracțiune sau să țină forța de tracțiune constantă o anumită perioadă de timp, să aplice tracțiunea pe o direcție anume, în funcție de necesitățile pacientului.
În acest fel, elongația devine un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat.
Pe perioada terapiei pacientul trebuie supravegheat permanent iar terapia poate fi oricând întreruptă, dacă apar reacții neplăcute (amețeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică).
Această procedură de tratament este integrată de medicul de recuperare – singurul abilitat să o recomande – într-un program complet de recuperare recomandat pacientului, care poate cuprinde și alte terapii care îi augmentează efectul terapeutic sau pregătesc musculatura pentru terapie (aplicații calde locale, masaj, diatermie, exerciții fizice). Rezultatul terapeutic final depinde de tot programul recuperator, în care fiecare procedură se implementează perfect in schema de tratament aplicată în locul și cu scopul ei bine știut.
Mențiuni de siguranță:
- Terapia prin decompresie nu implică durere!
- Pacientul este așezat pe masa de tratament în cea mai confortabilă poziție.
- Tratamentul va fi efectuat de un kinetoterapeut, care va monitoriza în permanență demersul therapeutic.
- Butonul de siguranță permite oprirea tratamentului în orice moment dacă ceva nu este în regulă!
De reținut:
- Forța de tracțiune a elongației are scopul de a îndepărta vertebrele între ele și se execută treptat, progresiv, atât la începutul ședinței cât și la sfârșitul ei, dar și de la o ședință la alta.
- Aparatul funcționează foarte fin, zona dureroasă fiind decompresată treptat și cu pauze, efectuând manipularea sigură și fără riscuri.
- Tracțiunile nu depășesc 10-20 minute la nivelul coloanei cervicale și 20-30 de minute la nivelul coloanei lombare.
*Recomandarea este să vă hidratați corespunzător înainte de terapie, cel puțin 1 L de apă.