Osteopatie Craniosacrala
CE ESTE OSTEOPATIA CRANIOSACRALĂ?
Osteopatia craniosacrală este o ramură a osteopatiei generale, care implică un tratament blând, direct şi indirect, manual, ce are ca scop evaluarea şi îmbunătăţirea funcţionării sistemului craniosacral.
Această abordare este benefică persoanelor la care manipularea structurală (sau mobilizarea) este contraindicată, precum persoanele în vârstă sau femeile însărcinate.
Osteopatia craniosacrală a fost creată și dezvoltată în anii 1930 de William Garner Sutherland, un student osteopat american al dr. A.T.Still. În timpul studiilor, acesta a realizat că anatomia structurilor craniene este realizată în așa fel încât să permită o micromișcare între aceste structuri, existând o mișcare intrinsecă de expansiune/retracție, numită „Mișcarea Respiratorie Primară” (MRP).
“William Garner Sutherland,DO (1873–1954) a pus bazele osteopatiei craniene, a fost un medic osteopat american și o figură importantă în medicina osteopatică americană . Câteva dintre tehnicile sale de terapie manuală sunt încă practicate astăzi de către practicienii medicinei osteopatice. Sutherland a fost primul medic osteopat care a conceptualizat abordarea craniană și a predat-o sistematic.
Cu toate acestea, Sutherland l-a recunoscut pe Andrew Taylor Still ca dezvoltator al tuturor osteopatiilor, inclusiv al abordului cranian.
Sutherland a fost prima persoană care a pretins că a simțit o schimbare ritmică a formei oaselor craniului. Mai târziu a aplicat această mișcare tuturor țesuturilor corpului și această mișcare este agentul schimbării în țesuturile disfuncționale. Mai târziu a numit această mișcare „Respirația primară” a corpului.
”Tratamentul craniosacral permite organismului să-şi joace rolul de autoreglare și autovindecare, ajutând astfel la calmarea durerilor fizice, fie ele acute sau cronice, dar și la calmarea, eliberarea şi echilibrarea tensiunilor psihoemoţionale, a traumelor psihice şi a echilibrului energetic.
Tehnica presupune, în mare parte, aplicarea ușoară a presiunii de-a lungul coloanei vertebrale şi la nivelul capului, pentru a elibera şi echilibra presiunea din membranele intracraniene. Armonizarea ritmului craniosacral se va reflecta în starea de sănătate a întregului corp.
Principiul tratamentului:
Tratamentul craniosacral se face cu ajutorul sistemul nervos central, al lichidului cefalorahidian, a membranelor durale (meningele), a oaselor craniului (oase structurale și oase funcționale în număr variabil) şi cu ajutorul osului sacrum de la baza coloanei vertebrale.
Unul dintre punctele esențiale ale osteopatiei craniene este că terapeutul lucrează cu sănătatea și nu împotriva bolii, servește ca punct de sprijin pentru organismul care se va elibera de tensiunile pe care trebuie să le producă în mod natural, pentru a se adapta la traume, fie ele fizice sau emoționale. Căutarea originii primare a disfuncției joacă un rol important în domeniul craniului, având în vedere existența legăturilor diferitelor oase între ele.