Reflexoterapie – Duplicate
Acțiunea reflexogenă prin masaj definește efectele obținute în urma stimularii unor zone de pe suprafața corpului (zone reflexe), efecte mediate de sistemul nervos central (creier, măduva spinarii).
Sistemul nevos central integrează toate informațiile provenite din mediul extern și intern și elaborează raspunsuri adecvate în sensul păstrării echilibrului general, el intermediază adaptarea la variațiile la care este supus organismul – proces denumit act reflex.
Zona reflexă este definită ca regiune de dimensiuni reduse de pe suprafața corporală aflată în legatură (nervoasă și energetică) cu organe sau cu alte zone ale corpului, legătura intermediată de sistemul nervos central, astfel încât stimularea unei zone reflexe produce efecte în organele cu care este corelată.
În sens mai restrâns și consacrat termenul de masaj reflexogen este folosit pentru acțiunea prin masaj la nivelul terminațiilor corpului, mâini, picioare, etc, zone la nivelul cărora se proiectează majoritatea organelor corpului și de la care acestea pot fi influențate.
Masajul reflexogen la nivelul picioarelor are impactul resimțit cel mai mare asupra organismului deoarece pe la acest nivel corpul elimină energiile uzate înspre pământ și pe de altă parte aceste terminale sunt cele mai blocate. Prin opoziție, mâinile sunt “masate” de diversele obiecte pe care le manevrăm.
Corpul omenesc a fost destinat să umble pe pământ în doua picioare; pământul este “un covor” viu, elastic și plastic, acoperit de vegetație, care oferă echilibru corpului uman prin schimburile pe care le asigură (descărcarea energiilor uzate si forța Yin), iar pe de altă parte preia elastic greutatea descărcată și stimulează adecvat tălpile, asigurând pompajul eficient al sângelui și limfei din membrul inferior (efect care se observă și în urma masajului reflexogen). Tălpile care umblă desculțe pe pământ oferă un echilibru inegalabil corpului.
În consecință omul modern a dobândit două noi caracteristici: calcă greșit (ceea ce afectează coloana, genunchii și bazinul) și se descarcă/echilibrează mult sub limitele necesare (corpul rămâne tensionat și va evolua spre diverse patologii, întoarcerea venoasă și limfatică sunt afectate).
Alți factori care duc la acumularea nocivă de toxine sunt:
- Modul de viață, de alimentație;
- Starea psihică și starea mentală;
- Circulația sanguină insuficientă într-un anumit organ sau zonă corporală;
- Bătăturile de la mâini sau picioare duc la staza circulatorie zonală;
- Fracturi consolidate greșit sau calusuri vicioase la mâini, picioare sau coloana vertebrală, conduc la perturbări circulatorii și de flux nervos zonal, care afectează zonele corespondente;
- Folosirea de încălțăminte incomodă sau strâmtă timp îndelungat, conduce la perturbări zonale ce influențează negativ funcțiile organice.
Masajul reflexogen al picioarelor este salutar în acest context; el nu va putea echilibra dezechilibrul kinetic, dar reușește să descarce corpul de energiile stagnante și activează “pompa plantară” de sânge și limfa, cu efecte salutare pentru întregul organism.
Beneficii reflexoterapie:
- Eliberarea de stres și rezolvarea dezechilibrelor din sistemul nervos, cum ar fi insomnia sau anxietatea.
- Ajută la eliberarea tensiunii emoționale acumulate și reduce anxietatea psihosomatică.
- Reglează funcțiile de veghe și de somn, conferind posibilitatea odihnei complete.
- Tratarea întregului sistem nervos al organismului prin punctele de presiune ale reflexoterapiei la nivelul piciorului influențează direct funcțiile limfatice și îmbunătățește funcția de apărare a organismului.
- Această tehnică terapeutică este ideală pentru toți cei care suferă de dureri de cap/migrene.
- Detensionarea corpului este instantanee si masiva, pacientul resimtind o usurare gradata si eficienta.
- Respiratia se imbunatateste, tensiunea arteriala se echilibreaza, diureza creste, impreuna cu detoxifierea, se intensifica circulatia periferica, procesele de nutritie celulara si regenerarea; durerile scad in intensitate sau dispar, procesele inflamatorii se reduc in intensitate si durat.
- Tranzitul intestinal se regularizeaza, somnul devine odihnitor si isi reia durata normala, creierul se detensioneaza si echilibrul mental se stabilizeaza (dispar manifestarile depresive si confuzionale, gandirea capata claritate si forta).
- Pe parcursul curei se recomanda a se consuma cel puțin doi litri și jumătate de apă pentru a susține procesul de detoxifiere.
- Este indicată o alimentație echilibrată, , somn, sauna, mișcare, iar renunțarea la fumat și alcool este incurajată.
- Încălțămintea ușoară și elastică este și ea de mare ajutor.
Contraindicații absolute:
- Inflamație acută a sistemului circulator sau limfatic;
- Boală cardiacă ischemică (angină pectorală, tromboză, infarctul miocardic);
- Boli ale venelor (flebită, varice, tromboză venoasă profundă, tromboza venei renale);
- Boli ale vaselor și ganglionilor limfatici (limfoame, infecții);
- Anevrisme;
- Sarcini cu risc de avort;
- Leziuni ale unor răni, fracturi, entorse sau alte probleme ce împiedică contactul direct.
*La femeile însărcinate se va evita zona genitală.
*Recomandarea este să vă hidratați corespunzător înainte de terapie, cel puțin 1 L de apă.