Terapia BowenSTORM

Terapia BowenSTORM se încadrează în genul terapiilor manuale şi are ca scop dinamizarea şi echilibrarea structurii de tensegritate a corpului uman, pe toate nivelurile acesteia, pornind însă de la corpul fizic. Dacă înţelegem tensegritatea ca un tot unitar funcţional, BowenSTORM se adresează întregului. Astfel, primele trei direcţii de acţiune ale BowenSTORM-ului sunt următoarele:
1. „Deschiderea” sau detensionarea ţesuturilor
Acest proces care este unul global, are ca intenţie să restabilească fluxurile de substanţe, funcţiile musculare, conectarea cu sistemul nervos, eliminarea stressurilor acumulate, recuperarea metabolismului celular, echilibrarea lanţurilor musculo-fasciale, dinamizarea structurilor energetice. Acest proces are la bază aplicarea mişcărilor de tip Bowen care produc un efect global de relaxare. Această “deschidere” a corpului fizic pregăteşte etapa a doua de tratament.
2. Diminuarea sau înlăturarea cauzelor biomecanice care au determinat tensionarea ţesuturilor:
În acest proces sunt integrate tehnicităţi osteopatice blânde care mobilizează structuri articulare intrate în disfuncţie datorită fie tensiunilor din lanţurile musculo-fasciale fie trumatismelor directe. Este esenţial să punctăm că, deşi corpul nostru are o capacitate mare de a repune la loc structuri articulare intrate în disfuncţie, acest proces se petrece lent şi nu foarte eficient. Până când cauzele biomecanice nu sunt eliminate, chiar dacă obţinem îmbunătăţiri imediate în starea pacienţilor noştri, aceste câştiguri nu vor fi stabile, urmând a fi supuse eşecului pe termen lung.
Deşi Terapia BowenSTORM reuşeşte să integreze în ea manipularea de tip Bowen pe lângă aceasta mai include şi tehnici miofasciale – fără însă a transforma tehnica într-un masaj fascial-, dar şi tehnicităţi blânde preluate din osteopatia clasică pe filiera lui Fred Mitchell sau John Werham, tehnici craniene pe filiera Sutherland-Magoun, tehnici viscerale dar şi anumite tehnicităţi inspirate din tehnicile corective ale lui Jones de eliberare spontană prin poziţionare antalgică, evident, toate adaptate filizofiei BowenSTORM. Primele aceste două etape vor face ca homeostazia generală a corpului să se dinamizeze, furnizând mai multă energie vitală procesului de vindecare.
3. Echilibrarea structurilor energetice:
Nu întotdeauna cauzele bolilor care se manifestă au un substrat fizic ca primaritate. Uneori, o structură energetică, un centru energetic pot fi în disfuncţie, fapt care fie generează o problemă fizică fie o întreţine. BowenSTORM aduce tehnicităţi energetice, pornind de la amplificarea mişcării de tip Bowen, până la acţiunea directă asupra corpului fizic sau asupra centrilor energetici de forţă.
În terapia BowenSTORM sunt descrise două tipuri de efecte:
1. Efectele principale:
Sunt efectele pentru care, într-un procent de 80-85%, BowenSTORM garantează în limitele procentului descris, că se obţin rezultate reale, reproductibile de la pacient la pacient pentru acelaşi diagnostic. Aici putem enumera:
- Probleme structurale acute: dureri articulare, musculo-fasciale acute generate de diverse traumatisme sau accidente minore. Aceste probleme cedează încă din prima şedinţă, durerile reducându-se într-un procent de 40-60%. În următoarele şedinţe procentul de reuşită creşte, astfel că în 2-5 şedinţe e posibil ca durerile să dispară cu totul, rămânând să se lucreze pentru eliminarea tensiunilor secundare şi a stabilizării structurilor care au condus la disfuncţia iniţială.
- Probleme structurale cronice: corectarea atitudinii scoliotice, îmbunătăţirea posturii în scolioze ( uneori câştiguri de 10-15 grade), limita de corecţie fiind dată de deformările definitive ale corpilor vertebrali şi ale coastelor. Corecţiile disfuncţiilor vertebrale lombare, toracale, cervicale, a coastelor, cu eliminarea diverselor dureri generate de aceste disfuncţii. Eliminarea disfuncţiilor bazinului, a sacroiliacelor şi şoldurilor, a membrelor superioare şi inferioare. Echilibrare şi corectare posturală.
- Probleme viscerale: eliminarea tensiunilor pe diafragme, lucrul pe structurile ligamentare ale viscerelor:
- Ficat, colecist, stomac, splină, pancreas, duoden, intestin subţire, colon (cu probabilitate mare de eliminare a unor tulburări digestive: atonie digestivă, hiperaciditate, balonare, hernie hiatala, constipaţie, disfuncţii duodenale, etc)
- Plămâni, inimă, cu rezultate bune în recuperarea dinamicii respiratorii, normalizarea şi armonizarea ritmului cardiac
- Uter, vezică urinară, structura ligamentară genito-urinară feminină prin intermediul tehnicităţilor externe (cu rezultate bune în sindromul premenstrual, dismenoree, amenoree, hipermenoree, metroragii, disfuncţii ovariene, infertilitate, repoziţionarea uterului, toate generate de tensiunile ligamentare ale sistemului genital feminin). Terapia BowenSTORM poate susţine eficient sarcina, de la concepţie până în momentul naşterii, şedinţele regulate în această perioadă facilitând travalii mai uşoare chiar cu dureri mai mici.
- Probleme în câmpul cranian: recuperarea micromobilităţilor acestui sistem, eliminarea tensiunilor craniene, lucrul în membranele de tensiune reciprocă. Se pot obţine rezultate bune în toate tipurile de migrene, sindrom Arnold, vertij, în durerile urechii interne, gestionare whiplash-ului (“loviturii de bici”) generat de accidentele mari, disfuncţii temporo-mandibulare, sinuzite, nevralgii dentare, trigemen, etc. Permite “reglajul fin” în sistemul cranio-sacral, completând lucrul pe coloană, bazin, membre, visceral.
- Probleme limfatice: drenajul limfatic reprezintă un capitol distinct în BowenSTORM iar abordarea osteopatică poate fi eficientă în normalizarea sistemului limfatic şi eliminarea diverselor tipuri de edeme, unele chiar generate de patologii grave, operate, care afectează acest sistemul.
- Probleme în plexurile nervoase: cervical, brahial, lombar şi sacral, în limita a 6 luni de la apariţia problemelor în aceste zone. După 6 luni afectarea nervilor poate deveni definitivă iar intervenţia terapeutică e posibil să nu mai fie eficientă sau chiar să nu îşi mai atingă scopul.
- Probleme pediatrice: eliminarea tensiunilor musculo-fasciale, echilibrarea sistemului cranio-sacral în urma travaliului, creşterea imunităţii, eliminarea crampelor şi a diverselor cauze care pot agita nou-născutul. Pentru noul-născut, BowenSTORM recomandă şedinţe la 3 săptămâni. De asemenea prin profilaxie, BowenSTORM poate susţine o creştere armonioasă a copilului de la bebeluş până la maturitate.
Astfel, câte o şedinţă de terapie la o lună, o lună şi jumătate armonizează această creştere din toate punctele de verdere: endocrin, metabolic, structural, emoţional, etc
- Activarea homeostaziei
2. Efecte secundare:
Sunt efectele generate de activarea homeostaziei. În funcţie de resursele de vitalitate, de tonusul psihic ale pacientului, se pot obţine rezultate, unele spectaculoase, în bolile grave (cancere, boli autoimune, tulburări endocrine majore, diabet, AVC-uri, etc), dar…
Deoarece aceste rezultate au un caracter aleator în apariţie şi nu pot fi reproduse pentru acelaşi diagnostic de la un pacient la altul, Terapia BowenSTORM îşi asumă doar un rol de adjuvant în aceste probleme, neputând garanta rezultate majore în vindecare.
Cu siguranţă însă, chiar şi în astfel de diagnostice, BowenSTORM poate ajuta în recuperarea vitalităţii, poate ajuta ca tratamentele medicamentoase să genereze efecte secundare mai mici (spre exemplu în chimioterapie sau în tratamentul hepatitei C), etc devenind astfel o terapie eficientă de susţinere a tratamentelor alopate.
Se pot obţine rezultate satisfăcătoare în tratamentul depresiei, anxietăţii, atacurilor de panică, doar dacă pacientul se implică activ prin asumarea unui mod de viaţă sănătos, dinamic, sportiv, consecvent şi colaborează continuu cu psihologul sau psihiatrul său. Fără această colaborare, rezultatele sunt minimale şi fără consistenţă, chiar dacă e posibil să apară uneori, dar aleator, rezultate spectaculoase.
Care sunt diferențele între Bowen-ul clasic (Bowtech) și Terapia BowenSTORM ?
- “Mişcarea de tip Bowen” sau reculul Bowen, nu este suficientă pentru a elimina eficient probleme structurale majore. Uneori manipularea unei structuri este mai eficientă decât reculul Bowen.
- BowenSTORM în schimb asimilează tehnici osteopatice care permit astfel de corecţii. Această asimilare face ca BowenSTORM-ul să se delimiteze în totalitate de filozofia Bowen-ului clasic.
- În Bowen-ul clasic se permite lucrul cu mai mulţi pacienţi: conexiunea cu pacientul se diluează, pacientul se simte neglijat şi constrâns să nu comunice.
- În BowenSTORM se recomandă lucrul cu un singur pacient. Terapeutul este necesar să fie focusat pe ceea ce evaluează, simte, pe tehnica aplicată, pe feedback-ul pacientului.
- Pentru realizarea unui diagnostic, BowenSTORM pune accent pe palpare şi introduce noţiunea de acord palpator. Acest acord palpator permite amplificarea percepţiei palpatorii care furnizează terapeutului informaţii mai profunde despre mobilitatea sau densitatea particulară a unui ţesut sau structuri, putând preciza astfel la modul particular locul unde se manifestă restricţia sau disfuncţia unei structuri, asimilată însă unui lanţ lezional, care permite derularea efectului spre cauza traumatică.
- BowenSTORM asimilează tehnicităţi manipulatorii din alte tehnici, în special din osteopatie, şi face acest lucru pentru că, în filozofia sa, lucrul în structurile flexibile nu este suficient, iar rezultatele nu sunt stabile dacă nu se elimină disfuncţiile sau restricţiile din structura rigidă a corpului.
Aceste tehnici nu contravin blândeţii “mişcării de tip Bowen” şi asta pentru că există şi tehnici manipulatorii blânde (de tipul celor în energie musculară (Mitchell), fascială, tehnici Jones, etc). Reculul Bowen, singur, nu este eficient în eliminarea acestor disfuncţii şi restricţii, dar permite integrarea şi asimilarea mai uşoară de către corp a efectelor acestor manipulări.
- BowenSTORM aduce în practică tehnici de derulare fascială, altele decât reculul Bowen, care au ca scop să crească efectul deblocării fasciale a structurilor. De asemenea există şi o abordare pur limfatică în Terapia BowenSTORM.
Pentru că Terapia BowenSTORM are un eficient caracter profilactic, terapeutul recomandă câte o şedinţă de menţinere, la un interval de o lună, o lună şi jumătate, după terminarea tratamentului inițial.
Credit: Adrian Sava - Fondator The BowenSTORM® Therapy
*Recomandarea este să vă hidratați corespunzător înainte de terapie, cel puțin 1 L de apă.