Terapia Manuala
Despre terapia manuala
Terapia manuala se numara printre cele mai frecvente metode terapeutice, atunci cand vorbim despre afectiunile aparatului locomotor.
Diferitele tehnici utilizate pot conduce la vindecarea sau ameliorarea unor probleme de sanatate variate, motiv pentru care terapia manuala este tot mai cautata, in zilele noastre.
Terapia manuala reprezinta un ansamblu de tehnici kinetoterapeutice, aplicate local, cu rolul de a imbunatati capacitatea functionala si motorie a organismului, favorizand recuperarea medicala a pacientului. Terapia manuala este asociata cu manipulari sau mobilizari si este combinata cu tehnici de kinetoterapie care atenueaza durerea si trateaza diferite afectiuni ale aparatului locomotor.
Pentru o mai buna intelegere a utilitatii terapiei manuale, am stat de vorba cu Dragos Rusu, fizioterapeut si coordonator de clinica la Kinetic Sport & Medicine.
In randurile urmatoare, vei afla de ce este benefica terapia manuala, care sunt afectiunile in care aceasta este recomandata, dar si care sunt recomandarile specialistilor, dupa fiecare sedinta.
Ce este terapia manuala?
Terapia manuala reprezinta un ansamblu de tehnici kinetoterapeutice, aplicate local, cu rolul de a imbunatati capacitatea functionala si motorie a organismului, favorizand recuperarea medicala a pacientului.
Terapia manuala este asociata cu diferite tehnici terapeutice, precum manipularile sau mobilizarile, fiind, de asemenea, combinata cu tehnici de kinetoterapie care atenueaza durerea si trateaza diferite afectiuni ale aparatului locomotor. Principalele tehnici ale terapiei manuale aplicate in clinicile Kinetic sunt Deep Tissue, Trigger Point Therapy, mobilizarile articulare, Stretching Therapy, Mulligan Therapy si manipularile.
Terapia manuala are ca principale obiective prevenirea unor probleme ale sistemului musculo-scheletal sau a recidivelor, recuperarea post-traumatica, dar si tratarea diferitor afectiuni, anomalii sau traume. In majoritatea cazurilor, kinetoterapeutii clinicii Kinetic Sport & Medicine aplica tratamente individuale, personalizate pentru fiecare pacient in parte, in vederea obtinerii unor rezultate favorabile.
Avantajele terapiei manuale
Fizioterapeutul Gabriel Gunciu, coordonator de clinica in cadrul echipei WeHeal Medical considera ca terapia manuala poate aveam un impact crescut asupra procesului de recuperare al unui pacient, incepand cu reducerea duratei recuperarii, fie ea si postoperatorie, pana la evitarea interventiilor chirurgicale, acolo unde acest lucru este posibil.
De asemenea, cu ajutorul terapiei manuale, pot fi tratate articualtiile care nu au o mobilitate corespunzatoare. Limitarea miscarilor articulatiilor reprezinta un disconfort considerabil pentru pacientii afectati, ea putand fi insotita de durere si, uneori, chiar de modificarea posturii si a biomecanicii anumitor miscari si segmente. Terapia manuala poate fi folosita si ca o masura de preventie a accidentarilor sau a diferitelor afectiuni care pot aparea, in urma stilului de viata dezechilibrat.
Printre beneficiile terapiei manuale, se mai numara urmatoarele:
- eliminarea blocajelor musculare, prin relaxarea zonei;
- reducerea intensitatii durerii;
- reducerea rigiditatii articulare;
- tratarea unor afectiuni ale aparatului locomotor (lumbago, sciatica, hernie de disc, diferite leziuni sportive, cefalee tensionala, migrene etc.);
- tratarea leziunilor sportive (entorse, intinderi musculare, contuzii);
- imbunatatirea capacitatii functionale si motorii.
Tehnicile de terapie manuala aplicate in cadrul clinicii WeHeal Medical sunt adaptate la starea de sanatate si simptomele fiecarui pacient. Astfel, pacientii nostri beneficiaza de o ingrijire corespunzatoare si de rezultate rapide pentru problemele lor de sanatate a aparatului locomotor.