Kinesiotaping
Benzile kinesiologice folosite în această tehnică sunt 100% din bumbac, sunt elastice și se lipesc de piele precum leucoplastul, mulându-se perfect pe articulații. Foarte importantă pentru eficiența lor este evaluarea pacientului de către un specialist, care decide modelul, forma și tehnica aplicației.
Kinesiotaping-ul este o tehnică de bandajare care susține și stabilizează mușchii și articulațiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mișcarea sau flexibilitatea corpului.
Stimulând diverși receptori din sistemul somato-senzorial, banda kinesiologică atenuează durerea și facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii creează spații mai mari între țesuturi, permițând astfel un aport ridicat de oxigen și o reducere a inflamației în zona respectivă.
Banda kinesiologică trebuie aplicată numai după o evaluare fizică detaliată. Rezultatele evaluării indică mărimea, poziția și strânsoarea (stretch-ul) benzii kinesiologice, care poate fi aplicată în sute de feluri ca să influențeze sistemul neuromuscular, să atenueze durerea și să reducă inflamația, să crească performanța sportivă, să prevină accidentările, să grăbească vindecarea. Benzile kinesiologice sunt aplicate în diferite condiții, iar în urma evaluărilor, fiziokinetoterapeutul va decide care este modalitatea de aplicare cea mai eficientă, specifică afecțiunii pe care o are pacientul.
Banda poate schimba semnalele resimțite de corp în ceea ce privește durerea;
Unii terapeuți consideră faptul că banda ar avea un impact în ceea ce privește informațiile despre durere pe care sistemul nervos senzorial le trimite în corpul tău. Specialiștii în terapia sportivă dau explicații în acest sens:
„Tot ceea ce înseamnă țesut, piele, țesut conjunctiv, mușchi, conțin receptori senzoriali care sunt capabili să simtă durere, cald, rece și tot ceea ce înseamnă atingere. Acești receptori creează ceea ce înseamnă propriocepție, adică un simț al creierului care știe ce face și cum se simte corpul tău. Banda kinesiologică creează un efect de lifting care duce la decompresia mușchilor. Acest fapt poate să schimbe semnalele care sunt transmise către creier. Atunci când acesta primește un semnal diferit, va răspunde în mod diferit.”
Cine poate beneficia de tratamentul cu benzile kinesiologice:
Benzile kinesologice nu conțin latex și sunt ușor de purtat zile la rând, dar nu mai mult de 3 zile. De la copii până la vârstnici, ele pot ajuta la tratarea cu succes o varietate de afecțiuni ortopedice, neuromusculare, neurologice, dar mai ales accidentări sportive. Această metodă terapeutică oferă simultan susținerea musculară de care are nevoie un pacient și reabilitarea funcției afectate.
Tehnica kinesiotaping se recomandă în multe afecțiuni reumatice, post-traumatice, postoperatorii sau neurologice precum:
- Artrită, artroză, periartrită, bursită, sinovită;
- Scolioză, cifoză, hiperlordoză, lombosciatică;
- Lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc;
- Sechele de entorsă, luxații, fracturi, rupturi de ligament;
- Contracturi musculare, întinderi și rupturi musculare, torticolis;
- Stază venoasă cu edeme pe picioare, drenaj după operații pe ganglioni limfatici (precum mastectomia);
- Amețeli, dureri de cap, constipație, sforăit, etc.
Banda kinesiologică este folosită cel mai frecvent pentru îmbunătățirea activării musculare, mai exact a contracției musculare, determinându-se astfel un tonus muscular normal.
Ce efecte are tehnica kinesio taping?
Studiile științifice au confirmat efectele pozitive asupra pielii, sistemului circulator și limfatic, asupra mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor.
S-a demonstrat eficiența benzilor kinesiologice prin utilizarea lor în urmatoarele situații:
- Diminuării durerii și reducerii edemului
- îmbunătățirea mobilității și amplitudinii de mișcare
- îmbunătățirea capacității de contracție musculară și combaterea spasmelor musculare.
Performanța musculară – Banda kinesologică stimulează răspunsul proprioceptiv prin terminațiile senzitive de la nivelul mușchilor, articulațiilor și pielii. Este îmbunătățită astfel interacțiunea dintre piele și structurile subcutanate, este activat circuitul nervos de la nivelul subcutanat și se obține un răspuns muscular cu o performanță superioară.
Atenuarea durerii – banda kinesiologică inhibă nociceptorii și blochează căile dureroase din mușchi, articulații și piele. Scade astfel în intensitate transmiterea impulsului dureros spre creier, se normalizează tonusul mușchilor și se atenuează durerea și spasmul muscular.
Susținere și stabilitate – este utilizată frecvent în cazul unei tulburări care necesită stabilizarea și realinierea poziției unei articulații, asigurând stabilitatea articulației, fără să-i limiteze mișcarea, ba chiar facilitând mobiliatea.
Managementul edemului – banda kinesiologică este folosită cu succes și în cazul edemelor postoperatorii. Aceasta le reduce prin eliberarea presiunii dintre piele și țesuturile subcutanate, asigurând o reluare a circulației normale a lichidelor acumulate în urma leziunii. Benzile kinesiologice pot fi folosite în cazul limfedemului sau în contuziile superficiale.
Metoda poate fi asociată și cu alte tratamente și are o eficiență dovedită în fazele cronice și de recuperare ale unei accidentări.